SANATI KURTARIYOZ

Yayınlama: 22.04.2023
Düzenleme: 22.04.2023 20:51
A+
A-
Konya Büyüksehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu,Yazar- Dramaturg

Kırk yılını, dile kolay koca bir kırk yılı sanata, tiyatroya vermiş olan Yücel ustaya, yeni mezun olmuş, oyuncu adayı, genç bir kardeşi e mail göndermişti. E maili okuyan Yücel usta uzunca bir süre düşündü ve mektuba karşılık olarak şunları yazdı. Sizlere soruyu ve cevabını hiç değiştirmeden aktarıyorum.

Yücel ustam, ağabeyim. Ben tiyatro okulundan yeni mezun oldum. Ne yapacağımı bilemiyorum. Destek alacağım veya ne yapacağım hakkında bana fikir verecek bir dostum, ağabeyim de yok. O yüzden size yazmak istedim. Beni nasıl bir gelecek bekliyor? Lütfen bana yardımcı olun. Bu arada devlet tiyatrosuna başvuruda bulundum. Sonuç ne olur bilmiyorum ama kabul edilirsem eğer, sizce beni nasıl bir yer, konum bekliyor? Anlatırsanız çok mutlu olurum.

Saygılarımla;

Hüseyin Kaya

Sevgili Hüseyin, öncelikle hayırlı uğurlu olsun kardeşim. Yeni bir meslektaş kazanmanın haklı gururunu yaşıyorum. Biraz önce hanımımla senin şerefine bir şampanya patlattık. Zira nicedir oyuncu mezun etmiyordu tiyatro okulları. Hemen sana neler olacağını kısa ve öz bir şekilde anlatmak istiyorum. Çünkü bunu hak ediyorsun.

İlk olarak mezun olduğun an, sana devlet tiyatrosundan davet gelmesi gerekiyordu ama sanırım yoğunluktan unutmuşlar. Çünkü devlet tiyatroları, uzun zamandır dipsiz kuyularda yeni oyun arayışındalar. Yeni yazarları bulup, ülkemize kazandırmak için müthiş bir çaba içiresindeler. Neyse, yakında sana bir davet gelecek. Onları maruz görmeni dilerim. Seni, yaşadığın yere bağlı devlet tiyatrosuna çağıracaklar. Son derece görkemli bir törenle seni karşılayacaklar. Devlet tiyatrolarında çalışan güzel iki kadrolu kadın oyuncu, boyunlarında çiçekli halka ile yanına gelecekler ve boyunlarındaki çiçekli halkayı, senin boynuna takacaklar. Devlet tiyatrosu müdür seni bizzat karşılayacak ve alnından öpecek. Sonra konuşmalar kutlamalar eşliğinde müdürün odasına geçeceksin. Hemen, ölünceye kadar geçerli olacak bir sözleşme sunacaklar sana, bir tek, iki çift, üç beş maaşlık bir sözleşme…  Sonrasında soğuk içeceklerin eşliğinde sana, hangi oyunda oynamak istediğini soracaklar. Sana tavsiyem, okulda iyice çalıştığın bir oyunu seçmendir. Çünkü bu sayede daha rahat eder, fazla çalışmak zorunda kalmazsın. Sonra sana, lüks bir ev ayarlayacaklar. İstediğin gibi dayayıp döşemen için de sınırsız bir para… Bir araba, yazlık, kışlık vs…

Ah be kardeşim; şu ülkede bana ısrarla, beni nasıl bir gelecek bekliyor diyorsun. Kim biliyor ki ben bileyim. Torpilin, adamcılığın, insan kayırmanın, tanıdığın, ayyuka çıktığı bir memlekette, kimse ne olacağını bilemez. Senin için zor, çekilmez bir yaşam var. Saçma sapan insanların saçma sapan istekleri ile eriyip gideceksin. Şansın varsa, bir kurum tiyatrosuna girer emekli olursun. Aksi takdirde hayal kurmaktan ileriye gitmeyen bir köhne yaşam seni bekliyor olacak. Üzgünüm kardeşim, sana moral vermek, seni motive emek isterdim ancak gerçek gerçektir ve sözle değişmez…

Saygılarımla;

Yücel ağabeyin…

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.