“TÜRSAB dışında oluşumlar mantık hatalarıdır”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 1618 sayılı Seyahat Acentaları Birliği Kanununun yerine hazırlamayı düşündüğü yasa taslağı ile ilgili açıklamalarını büyük bir dikkatle takip ediyoruz.
Bakanın basına yansıyan açıklamalarına göre sektörün hızlı büyümesi ve yetersiz bir şekilde gelişmesini TÜRSAB’a bağlanmış olacak ki yeni bir yasa değişikliği ile rekabetçi olacağını düşündüğü birlikleri kurmanın yolunu açmaktadır.
Bir kez daha hatırlatmakta yarar var ki TÜRSAB gibi birlikler mesleki menfaatlerin geliştirilmesi amacıyla kurulmuş sosyal yapılardır. Böyle birlikleri birkaç parçaya bölerek rekabet ettiremezsiniz. Olsa olsa çok başlılığa sebep olursunuz.
Ersoy’un açıklamalarında dile getirdiği ve TÜRSAB’ın bölünmesiyle kurulacak yeni birlikler hakkında öne sürdüğü gerekçelerinin maalesef gerçeklerle uyuşmadığı ve bazı mantık hataları barındırdığını düşünmekteyiz.
Mesela, yeni yasa ile birkaç parçaya ayrılan ve tam bir yetki karmaşasına sebep olacak birliklerle seyahat acentacılığı faaliyetlerini daha sağlıklı bir yapıya nasıl kavuşturacaksınız?
Sayısız birlikler ve bölünmüş yetkilerle acentaların rekabet gücünü nasıl arttıracaksınız? Kafası karışan ve nereye başvuracağını bilemeyen tüketicilerin haklarını nasıl koruyacaksınız?
Hepimiz biliyoruz ki böyle karmaşık bir yapı ile bunların gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır.
Bizler 1618 sayılı yasanın içinin boşaltılmasını veya tamamen ortadan kaldırılmasını yanlış buluyoruz. Sil baştan yeni bir yasa hazırlamak yerine hazırlanışı ve sunuşu itibariyle güçlü bir yasa olan 1618 sayılı yasanın birtakım düzenlemelerle daha iyi bir yapıya kavuşturulmasından yanayız.
Gelecek yılların vizyonu gözetilerek özenle hazırlanmış ve 1972 yılından günümüze kadar gelerek Türk turizmini büyük bir başarıyla şekillendirmiş olan 1618 sayılı yasanın ruhuna uygun ve münhasır özellikleri korunarak güncelleştirilmesi gerekmektedir.
Turizm sektörü elliden fazla farklı iş kolu ve neredeyse tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişki halindeyken sektörün en önemli unsurlarından biri olan seyahat acentacılığı mesleğinin bu kurum ve kuruluşlarla olan sorunlarını giderecek birtakım yasal düzenlemelerin yapılması şarttır.
Hal böyleyken seyahat acentaları ile özel ve kamu kurum ve kuruluşları arasındaki ilişkileri düzenleyecek yasal adımlar atmak hem acentacılık mesleğinin hem de turizm sektörünün yararına olacaktır.
Bunun dışında yapılacak her türlü değişiklik sektörü öngörülemez kaoslara sürüklemekten başka bir işe yaramayacaktır.
Mehmet GEM
SAYD-Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği
Yönetim Kurulu Başkan