Çalışma Bakanı Antalya da açıklamada bulundu
Bakan Işıkhan, Türkiye Kamu-Sen’in “Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında Kamu Personel Rejiminin Geleceği” Paneli’ne Katıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) tarafından Antalya’da düzenlenen Genişletilmiş Şube Başkanları İstişare Toplantısı ve “Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılında Kamu Personel Rejiminin Geleceği” Paneli’ne iştirak etti.
Panelde konuşan Bakan Işıkhan, konuşmasının başında Pençe-Kilit Harekatı’nda şehit olan 12 askere rahmet diledi.
Türkiye Cumhuriyeti bu topraklarda hüküm sürdükçe teröre ve teröriste geçit verilmeyeceğine vurgu yapan Bakan Işıkhan, terörle mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini kaydetti.
“Memurlara ve Memur Emeklilerimize Yüzde 49,25 Oranında Artış Yapılacaktır”
Işıkhan, her yeni dönemde geçmişin muhasebesinin yapıldığını ve aynı zamanda geleceğin de planlandığını belirterek, şunları aktardı:
“Son yıllarda atlattığımız badireler, yaşadığımız olağanüstü zamanlara ve tüm kayıplarımıza rağmen, her geçen yılı, her geçen zamanı büyüme ve kalkınma yolunda hanesine bir başarı olarak yazdırdı. Elbette bu kalkınma süreci, çalışma hayatının tüm bileşenlerine de olumlu bir şekilde yansıdı. Geçtiğimiz hafta 2024 yılından geçerli olacak yeni asgari ücret miktarımızı karara bağlamış olduk. Enflasyon karşısında çalışanlarımızın yanında olma kararlılığımızı koruyarak yeni miktarı 11 bin 402 liradan, 17 bin liraya yükselttik. Bu rakamla net asgari ücrete önceki döneme göre yüzde 49, önceki yıllara göre de kümülatif olarak yüzde 100 oranında artırmış olduk. 2002 yılıyla kıyasladığımızda ise reel olarak 3 buçuk kat artış sağlamış olduk. 3 Ocak tarihinde açıklanan Aralık ayı enflasyon oranıyla birlikte memurlara ve memur emeklilerimize de yüzde 49,25 oranında artış yapılacaktır.”
Göreve geldiklerinden beri konu ne olursa olsun ilgili taraflarla istişareden yana olduklarına dikkati çeken Bakan Işıkhan, sosyal diyalog mekanizmalarını hassasiyetle işleten bir yönetim anlayışını benimsediklerini ifade etti.
“Sendikalarımızla Her Fırsatta Bir Araya Gelerek İstişare ve Diyalog Mekanizmalarımızı Canlı Tutuyoruz”
Işıkhan, vatandaşa hizmet bilinciyle hareket ederken, her alanda paydaşlarla birlikte hareket etmeyi, onların öneri ve eleştirilerini dikkate alarak yol aldıklarına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün burada bir arada bulunmamız da aslında bu anlayışın tezahürü niteliğindedir. Sendikacılık, sosyal dayanışmanın en büyük itici gücüdür. Memur sendikalarımız ise hiç kuşkusuz çalışma hayatımızın en önemli temsilcilerinden birisidir. Kamu personel yönetimi alanında en önemli paydaşlarımız, önemli emekleri bulunan kamu görevlileri sendika ve konfederasyonlarıdır. Bu sebeple Bakanlık olarak her fırsatta sosyal paydaşlarımızla bir araya geliyor, istişare ve diyalog mekanizmalarımızı sürekli canlı tutuyoruz. Bu anlayışla istişare mekanizmamızın olmazsa olmazı olarak gördüğümüz Üçlü Danışma Kurulumuzu uzun bir aradan sonra 20 Ekim tarihinde topladık. Kamu Personeli Danışma Kurulumuzu yakın zamanda toplayarak kamu görevlilerimizle ilgili hususları görüştük. Ülkemizde kamu görevlileri sendikacılığı yakın bir geçmişe sahip olmasına rağmen bu konuda çok önemli adımlar atıldı.”
Kamu görevlileri sendikacılığında sendikalaşma oranında hep artan bir seyir izlendiğinin altını çizen Bakan Işıkhan, en büyük temennisinin tüm kamu çalışanlarının sendikalaşması yönünde olduğunu aktardı.
“Kamu Görevlileri Sendikacılığında Toplu Sözleşme Gibi Çok Önemli Değişiklikleri Hayata Geçirdik”
Işıkhan, 2002 yılından beri özellikle kamu görevlileri sendikacılığında önemli değişiklikleri hayata geçirdiklerine vurgu yaparak, “Bunlardan en önemlisi şüphesiz kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları için toplu sözleşme imkânı sunan 2010 Anayasası referandumudur. Kamu görevlilerine mali ve sosyal haklarının belirlenmesi sürecinde masaya oturarak taraf olma hakkı veren bu değişiklik, hem istişare kültürümüz hem de kamu sendikacılığı alanında oldukça önemli bir dönüm noktası olmuştur. 2012 yılında yürürlüğe giren yasa doğrultusunda toplam yedi toplu sözleşme gerçekleştirdik. Geçtiğimiz Ağustos ayında ise 2024 ve 2025 yıllarını kapsayan kamu görevlilerimizin mali ve sosyal haklarını içeren 7. Dönem Sözleşme Görüşmelerimizi başarıyla gerçekleştirdik. Görüşmeler neticesinde alt hizmet kollarına yönelik ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararıyla kamu görevlilerine yönelik çok sayıda kazanımlar elde edildi. Bir kez daha tüm kamu camiamız için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.
Son 21 yılda her alanda olduğu gibi kamu personel yönetiminde de, geçmişin çözülemez denilen sorunların çözüme kavuşturulduğu bir dönem olduğunu kaydeden Bakan Işıkhan, şöyle devam etti:
“Ben bu hususta özellikle Türkiye’nin çalışma hayatının, siz kıymetli paydaşlarımızın her daim ülkemiz ve aziz milletimizden yana duruşuna güvenerek emin ellerde olduğuna inanıyorum. Kamu çalışanlarımız için gelecekte yapacağımız hizmetlerin en sağlam teminatı, geçmişte yapmış olduğumuz reformlardır. Cumhuriyetimizin ilk yüzyılını bir hazırlık süreci olarak değerlendirirsek, inanıyorum ki Cumhuriyetimizin ikinci asrı kamu personel rejimi başta olmak üzere ülkemizi ve milletimizi ilgilendiren her alanda yükseliş ve şahlanış dönemi olacaktır. Bu yüzyılı, emeğin, çalışmanın ve üretimin yüzyılı yapmak bizim ortak hedefimizdir. Hiç kuşkusuz bu süreci, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye Yüzyılı vizyonuna yakışır şekilde, Cumhur İttifakı olarak Sayın Devlet Bahçeli’nin çok kıymetli destekleriyle bu yüz yılı, emeğin, çalışmanın ve üretimin yüzyılı yapmak bizim ortak hedefimizdir. Biz bugünlere; işçisi, işvereni, memuru, yatırımcısı, üretimcisi ve girişimcisiyle, tıpkı bir cephede yardımlaşır gibi dayanışma ve birlik ve beraberlik şuuru içerisinde hep birlikte geldik. İstikbalde aynı ruhu korur, küresel arenada her bakımdan daha büyük ve daha güçlü Türkiye hedefi istikametindeki yürüyüşümüzü aynı kararlılıkla ve azimle sürdürürsek, Allah’ın izniyle dahili ve harici anlamda aşamayacağımıza hiçbir engel bulunmamaktadır.”