Aktüel / Bölge-Yerel / Yaşam

Çuval çuval kar getirip bardak bardak karlama satıyorlar

Gündoğmuş yaylalarında 2 bin metre rakımlı Toros Dağları'nda kar obruklarından çuvallarla çıkan karlar pazarda satılıyor. Sıcak havada 'Karlama' serinliği Meyve suyu ile karıştırılan karın kasesi 2 liradan satılıyor.

Çuval çuval kar getirip bardak bardak karlama satıyorlar



ANTALYA / GÜNDOĞMUŞ

Antalyalılar, kavuran sıcaklarda, yüksek kesimlerdeki mağaralardan çıkarılan, pekmez ya da meyve şurubuyla hazırlanan "karlama" ile serinliyor.

Eylül ayının girmesine rağmen sıcakların bunalttığı Antalyalılar Torosların derin kar obruklarından çıkarılan karların üzerine dökülen pekmez ya da meyve şurubuyla serinliyorlar. 

Gündoğmuş ilçesine bağlı 2 bin metre rakımlı yaylalarda bulunan derin kar obruklarından kar getirerek Antalya'da pazarlarda karlama yaparak satan pazarcı Mustafa Özer, 30 yıldır bu işi yaptığını söyledi.

Toroslarda 2 bin metre rakımlı Gündoğmuş yaylalarında 4-5 tane kar obruklarında hiç karın bitmediğini ve buralarda kar üzerine kar yağdığını, uçsuz bucaksız obruklardan çuvallarla kar çıkardıklarını anlatan Özer, "Obruktan kar çıkarmak hem zor hem çok tehlikeli. Bu mağaralarda ne kadar kar var bilinmez. Ama mağaranın sonunun olmadığı söyleniyor. Bu kar obruklarında karın bittiğini hiç görmedim."

"Her geldiğimizde 2 tona yakın kar götürüyoruz"

Haftada yaklaşık 2 ton kar çıkarıyorum. Kendim pazarcıyım. Her hafta yaylaya çıkarak obruklardan kar çıkarıyorum. Soğutuculu kamyonetle Antalya'ya getiriyorum. Sattıkça tekrar Gündoğmuş'un yaylalarına giderek her hafta yenisini satıyorum. Yaz aylarında sürekli kar obruklarından getirmiş olduğum karları karlama yaparak kar satıyorum."

Dağlardan kar toplayan ve daha sonra Antalya'da semt pazarlarına götürerek karlama yaparak satan Mustafa Özer, şöyle devam etti;

30 yıldır yaz aylarında Toroslar'ın derin kar obruklarından kar getirerek satıyorum. 30 yıldır Topladığım karları Antalya'ya getirerek pazarlarda satıyorum. Haftanın her günü kurulan semt pazarlarında karlama satıyorum. Meyve suyu ile karıştırdığım karın kasesini 2 liraya, pekmezli karlamanın kasesini ise 2 lira 50 kuruşa satıyorum. Tadını bilen yerli halk her hafta gelerek benden karlama alıyor. dedi.

Antalya'da Çakırlar pazarında Eylül ayında karlama yemenin çok zevkli olduğunu söyleyen Hatice Çelik, "Eylül ayında Antalya'da halen devam eden sıcak havada bu karı görmek, yemek harika bir şey. Pekmezli karlama yemek bu mevsimde çok güzel bir olay." diye konuştu.

Çakırlar Pazarı'nda karlama alarak yiyen Tugay Çatlı ise, Antalya'nın bu sıcağında Toroslar'dan 2 bin rakımlı yerlerden çıkartılan bu karın pekmezle karıştırıp yemenin güzel bir olay olduğunu belirterek, "Bu mevsimde karlama yemek muhteşem bir olay. Çok hoşumuza gitti. Toroslar'ın lezzeti çok güzel." diye konuştu.




Bu haber 24.09.2018 13:08:27 tarihinde eklenmiştir.


Haber Kaynağı : Bölge Haber Ajansı

Okuyucu Yorumları

Haber Gezintisi

  • Erdoğan: 'Paris'te yaşananlar karşısında kör, sağır ve dilsiz oldular'

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan MİT Başkanı Fidan'ı kabul etti

  • Bahçeli: 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu hafta içinde görüşmeyi bekliyoruz'

  • Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin sahipleri belli oldu

  • Macron: 'Ekonomik ve sosyal olağanüstü hal ilan edeceğim'

  • İddaa ihalesi iptal edildi

  • Büyüme rakamları açıklandı

  • Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan, 'Ölümle Tokalaşma' mesajı

  • Emekli doktorun son sözü 'Kendi canınızı kurtarın' oldu

  • Ekmekten çıkan cisim, şaşkınlığa uğrattı

  • Meteorolojiden sağanak ve fırtına uyarısı

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nikah şahidi oldu

  • Bakan Çavuşoğlu: 'Fransız polisinin kullandığı aşırı güç ibretliktir'

  • Milliyetçi Harekat Partisin'de 152 aday daha belirlendi

  • Antalya'nın en genç AK Parti aday adayı Emrah Egemen

  • Hac ön kayıtları başladı

  • Türel nikahı kıydı Çavuşoğlu şahit oldu

  • Erdoğan: 'Avrupa sokaklarındaki görüntüleri endişeyle takip ediyoruz'

Benzer Haberler




Piyasalar


Futbol Ligleri Puan Tablosu


Hava Durumu


Google 300x250